Atmiņu kriksīši un bērnu zīmējumi

Ir iznākusi bijušās aizputnieces un TV žurnālistes Olgas Utkinas atmiņu grāmata „Bērns rāda kāds būs vīra raksturs”.

Tajā stāstīts par pagājušā gadsimta 20., 30. gadu Aizputi un dažām vietām Lažas pagastā, un tur piedzīvoto. Grāmatiņā ir 28 „atmiņu kriksīši”, kā pati autore tos nodēvē. Katru no tiem ievada latviešu sakāmvārds, jo tie vislabāk spēj īsi un lakoniski atspoguļot dzīves notikuma un pārdzīvojuma jēgu.

„Gadiem ejot, vecumā aizvien spilgtāk atmiņā ataust bērnībā pārdzīvotais,” raksta Olga Utkina. „Ar prieku, bez zūdīšanās vēlos dalīties savās bērnības atmiņās. Jaunajai paaudzei tā būs viela pārdomām, bet vecos rosinās atcerēties bērnības gadus…”

Grāmatas ievadā autore iepazīstina ar savu ciltskoku, jo tajā ielūkojoties ir vieglāk izprast cilvēka būtību. Tālāk var iepazīties ar laika posmā no bērnības līdz pusaudzes gadiem pārdzīvoto, ar sastaptajiem cilvēkiem un dažādiem notikumiem, kas ietekmējuši bērna rakstura veidošanos. Autore ir interesanta stāstītāja, visā rakstītajā jūtama viņas pozitīvā attieksme pret dzīvi, tajā dzirkstī viņas humora izjūta un gaišums.

Vasaras beigās Olgai Utkinai radās ideja grāmatas tapšanā, kā ilustratorus iesaistīt bērnus un tā atrada „dzirdīgas ausis”. Mākslas skolas skolotāja Ilze Spīre ar saviem audzēkņiem ideju realizēja. Tagad ir tapusi jauka grāmatiņa, kurā savu izpratni par atmiņās izlasīto pauž arī jaunā paaudze – savos zīmējumos.

Piektdien, 19.oktobrī plkst. 15 00 Olga Utkina aicina visus interesentus uz tikšanos Aizputes mākslas skolā un šī būs īpaša reize, jo grāmatiņu viņa dāvinās. „Dāvināšu no sirds, lai cilvēki varētu smelties spēku no manām atmiņām. Lai arī viņi vērīgāk ielūkotos savā dzimtas pagātnē, savu tuvinieku atmiņās un saglabātu tās jaunajai paaudzei.”

Nav komentāru: